ewe996

ewe996

Kucharz
[Przepisów: 10]

Makowe roladki w masie serowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto pyszne i tradycyjne, bardzo podzielne. Roladki makowe z bakaliami w cieście z amoniakiem w masie serowej.

Makowe roladki w masie serowej

Składniki:

Makowe roladki w masie serowej

Ciasto

  • 5 żółtek,
  • 1 jajo,
  • 30 dkg margaryny,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 80 dkg mąki,
  • 1 łyżeczka amoniaku,
  • 1 proszek do pieczenia.

Mak do rolad

  • 2,5 szklanki maku,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jaja,
  • 1 łyżka margaryny,
  • 1 łyżka kakao,
  • troszkę cynamonu,
  • pół łyżeczki sody,
  • 2 łyżki miodu,
  • olejek migdałowy,
  • bakalie.

Masa serowa

  • 1 kg zmielonego sera
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • budyń jasny.

Sposób przygotowania:

Makowe roladki w masie serowej
CIASTO:  

Ze wszystkich składników zarobić ciasto kruche. Podzielić na 5 części. Z 2 upiec 2 placki, a z 3 zwinąć roladki z makiem w środku. Najlepiej ciasto ułożyć na ściereczkę by je ładnie zwinąć. 3 roladki ułożyć obok siebie na jednej blaszce. Upiec. Piec ok. 30min.

MAK DO ROLAD:

Mak sparzyć i zemleć. Utrzeć żółtka z cukrem i margaryną, dodać mak i pozostałe składniki. Przełożyć rolady.

MASA SEROWA:

Wymieszać ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy. Smażyć 5 minut. Budyń śmietankowy rozpuścić w zimnym mleku. Dodać do masy serowej, wymieszać i zagotować. Ciepłą masą serową przełożyć placki. -Placek1 - masa serowa - placek z rolad - masa serowa - placek2. Polać polewą, posypać kokosem.

Tagi:

sery ser mak