Sposób przygotowania:
Lodowiec wielkanocny
Przygotowujemy spód ciasta.Ja ubiłam jajka z cukrem do białośći,dodałam mąkę kukurudzianą,delikatnie wymieszałam i wylałam całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piekłam przez ok 20 min.Spód wyszedł ciemiutki ale dla mnie mogło by nawet go nie być:)
Galaretkę przygotowujemy według zaleceń producenta,odstawiamy do stężenia.
Mleko zagotować razem z cukrem w większym garnku,najlepiej takim nieprzypalającym.Zmniejszyć ogień.Do miski wbić całe jajka,rozmieszać je i wlać do gorącego mleka z cukrem.Powstanie słodka jajecznica którą trzeba będzie dość długo mieszać,by woda całkowicie wyparowała.Trzeba również uważać by jajka się nie przypaliły (!).Gotową,słodką "jajecznicę" należy przetrzeć przez drobniutkie sitko.Jest to dość pracochłonne ale warto się pomęczyć ponieważ masa będzie smakowała lepiej.Ja raz próbowałam pójść na skróty i zmikowałam jajka malakserem,masa była dobra ale taka przetarta przez sitko jest dużo smaczniejsza.Przetarte jajka odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,a w między czasie bierzemy się za utarcie masła.Utarte na pulchną masę masło łączymy z jajkami,cały czas miksujemy do całkowitego połączenia się masła z masą jajeczną.Do gotowej masy dodajemy bakalie,mieszamy.Teraz masę-krem dzielimy na dwie częśći,do jednej dodajemy kakao. Na spodzie ciasta smarujemy masę kakaową,na nią nakładamy masę białą.Na masie białej układamy owoce,całóść zalewamy tężęjącą galaretką.Ciasto jest kaloryczne,mocno jajeczne i bardzo dobre.Ja piekę je co roku w Wielkanoc.Smacznego:)
Galaretkę przygotowujemy według zaleceń producenta,odstawiamy do stężenia.
Mleko zagotować razem z cukrem w większym garnku,najlepiej takim nieprzypalającym.Zmniejszyć ogień.Do miski wbić całe jajka,rozmieszać je i wlać do gorącego mleka z cukrem.Powstanie słodka jajecznica którą trzeba będzie dość długo mieszać,by woda całkowicie wyparowała.Trzeba również uważać by jajka się nie przypaliły (!).Gotową,słodką "jajecznicę" należy przetrzeć przez drobniutkie sitko.Jest to dość pracochłonne ale warto się pomęczyć ponieważ masa będzie smakowała lepiej.Ja raz próbowałam pójść na skróty i zmikowałam jajka malakserem,masa była dobra ale taka przetarta przez sitko jest dużo smaczniejsza.Przetarte jajka odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,a w między czasie bierzemy się za utarcie masła.Utarte na pulchną masę masło łączymy z jajkami,cały czas miksujemy do całkowitego połączenia się masła z masą jajeczną.Do gotowej masy dodajemy bakalie,mieszamy.Teraz masę-krem dzielimy na dwie częśći,do jednej dodajemy kakao. Na spodzie ciasta smarujemy masę kakaową,na nią nakładamy masę białą.Na masie białej układamy owoce,całóść zalewamy tężęjącą galaretką.Ciasto jest kaloryczne,mocno jajeczne i bardzo dobre.Ja piekę je co roku w Wielkanoc.Smacznego:)
evita0007