Sposób przygotowania:
Łopatka ze śliwką i duszone ziemniaczki
Przygotować podłużny kawałek łopatki, długim ostrym nożem wyciąć otwór przez całą długość i napchać do otworu suszonych śliwek. Wszystkie składniki przyprawy wymieszać z mąką kukurydzianą i otoczyć dokładnie mięso. Włożyć do rękawa, zawiązać i odłożyć na ok 2 godziny.. Piec ok 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do ok 220 st
Przygotować ziemniaczki.
Cebulę przyrumienić na oleju, w głębokiej patelni z pokrywką . Dodać obrane i pokrojone ziemniaki, lekko przemieszać i posypać przyprawami, podlać wodą , przykryć dusić ok 40 min pod przykryciem od czasu do czasu przemieszać.
Przed podaniem mięso pokroić w grube plastry i podawać z gorącymi ziemniaczkami.. dodatkowo dowolna surówka lub sałatką ze słoika.
Przygotować ziemniaczki.
Cebulę przyrumienić na oleju, w głębokiej patelni z pokrywką . Dodać obrane i pokrojone ziemniaki, lekko przemieszać i posypać przyprawami, podlać wodą , przykryć dusić ok 40 min pod przykryciem od czasu do czasu przemieszać.
Przed podaniem mięso pokroić w grube plastry i podawać z gorącymi ziemniaczkami.. dodatkowo dowolna surówka lub sałatką ze słoika.