Sposób przygotowania:
Łosoś na liściach szpinaku z ryżem
Wykonanie:
1. Łososia umyć, osuszyć, przyprawić, skropić sokiem z cytryny
2. Szpinak przebrać, oberwać ogonki, przepłukać, osączyć
3. Łososia położyć na jednym piętrze parowaru lub garnka do gotowania na parze. Parować ok. 15 minut.
4. Na 5 minut przed końcem gotowania ryby szpinak rozłożyć na drugim, wyższym piętrze. W trakcie posypać gałką i ewentualnie solą i wymieszać.
5. Ryż ugotować w osolonej wodzie, po odcedzeniu wymieszać z łyżką masła i koperkiem.
6. W czasie, gdy łosoś i szpinak się gotują, na patelni na łyżce masła podsmażyć posiekany ząbek czosnku.
7. Szpinak wymieszać na patelni z masłem i czosnkiem.
8. Wyłożyć na talerz ryż, obok szpinak, a na szpinaku łososia.
Inspirowałam się daniem, które jadłam kiedyś w krakowskiej restauracji Cherubino, jednak tam łosoś jest z grilla, z sosem śmietanowo-szałwiowym, a szpinak na pewno jest smażony. Ja jednak chciałam zrobić bardziej dietetyczną wersję.
1. Łososia umyć, osuszyć, przyprawić, skropić sokiem z cytryny
2. Szpinak przebrać, oberwać ogonki, przepłukać, osączyć
3. Łososia położyć na jednym piętrze parowaru lub garnka do gotowania na parze. Parować ok. 15 minut.
4. Na 5 minut przed końcem gotowania ryby szpinak rozłożyć na drugim, wyższym piętrze. W trakcie posypać gałką i ewentualnie solą i wymieszać.
5. Ryż ugotować w osolonej wodzie, po odcedzeniu wymieszać z łyżką masła i koperkiem.
6. W czasie, gdy łosoś i szpinak się gotują, na patelni na łyżce masła podsmażyć posiekany ząbek czosnku.
7. Szpinak wymieszać na patelni z masłem i czosnkiem.
8. Wyłożyć na talerz ryż, obok szpinak, a na szpinaku łososia.
Inspirowałam się daniem, które jadłam kiedyś w krakowskiej restauracji Cherubino, jednak tam łosoś jest z grilla, z sosem śmietanowo-szałwiowym, a szpinak na pewno jest smażony. Ja jednak chciałam zrobić bardziej dietetyczną wersję.