Sposób przygotowania:
Łosoś pieczony
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni, żeby się zrumieniły. Czosnek, bazylię pokrój i zmiksuj razem z orzeszkami dodając powoli oliwę i wyciśnięty sos cytrynowy, posól i popieprz.
Rozgrzej piekarnik. Rybę opłucz, wysusz i obłóż pesto ze wszystkich stron, po czym owiń folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180 stopni.
W tym czasie na patelni rozgrzej oliwę (może być z zalewy z pomidorów). Pokrój paprykę i cebulę i usmaż na patelni z odrobiną soli i pieprzu. Pod koniec dodaj przekrojone na pół kawałki suszonych pomidorów. Jeszcze chwilę smaż. Dolej czerwone wino i odparuj alkohol. Podduś jeszcze parę minut aż sos zgęstnieje. Podawaj rybę obłożoną papryką i pomidorami, polej na wierzchu resztą sosu pesto.
Rozgrzej piekarnik. Rybę opłucz, wysusz i obłóż pesto ze wszystkich stron, po czym owiń folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180 stopni.
W tym czasie na patelni rozgrzej oliwę (może być z zalewy z pomidorów). Pokrój paprykę i cebulę i usmaż na patelni z odrobiną soli i pieprzu. Pod koniec dodaj przekrojone na pół kawałki suszonych pomidorów. Jeszcze chwilę smaż. Dolej czerwone wino i odparuj alkohol. Podduś jeszcze parę minut aż sos zgęstnieje. Podawaj rybę obłożoną papryką i pomidorami, polej na wierzchu resztą sosu pesto.