Łosoś pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Orzeszki pinii upraż na suchej patelni, żeby się zrumieniły. Czosnek, bazylię pokrój i zmiksuj razem z orzeszkami dodając powoli o

Łosoś pieczony

Składniki:

Łosoś pieczony

 

  • 1 ½ kg filetów ze świeżego łososia
  • 8 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • kieliszek wytrawnego wina

  • Sos pesto (można użyć gotowego):
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki orzeszków pinii
  • duży pęczek świeżej bazylii
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • połówka cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni, żeby się zrumieniły. Czosnek, bazylię pokrój i zmiksuj razem z orzeszkami dodając powoli oliwę i wyciśnięty sos cytrynowy, posól i popieprz.

Rozgrzej piekarnik. Rybę opłucz, wysusz i obłóż pesto ze wszystkich stron, po czym owiń folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180 stopni.

W tym czasie na patelni rozgrzej oliwę (może być z zalewy z pomidorów). Pokrój paprykę i cebulę i usmaż na patelni z odrobiną soli i pieprzu. Pod koniec dodaj przekrojone na pół kawałki suszonych pomidorów. Jeszcze chwilę smaż. Dolej czerwone wino i odparuj alkohol. Podduś jeszcze parę minut aż sos zgęstnieje. Podawaj rybę obłożoną papryką i pomidorami, polej na wierzchu resztą sosu pesto.