misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Łosoś z patelni w sosie ananasowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kawałki łososia obmyć i osuszyć. Wymieszać ...

Łosoś z patelni w sosie ananasowym

Składniki:

Łosoś z patelni w sosie ananasowym

 

  • 4 filety z łososia, po 175 każdy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • czarny pieprz
  • MARYNATA:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku zgnieciony
  • SOS ANANASOWY:
  • 1 mały ananas, obrany, pokrojony w kostkę
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 papryczka, pokrojona w kostkę drobną
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Łosoś z patelni w sosie ananasowym
Kawałki łososia obmyć i osuszyć. Wymieszać składniki marynaty w płytkim naczyniu. Kawałki ryby zanurzyć w marynacie. Przykryć naczynie i wstawić na 1-3 godz. do lodówki. Zmieszać składniki sosu. Doprawić do smaku odstawić na 1 godz. do lodówki, aby się przegryzł. Rozgrzać oliwę na patelni z grubym dnem lub grillowej. Włożyć rybę skórą do dołu i smażyć z obu stron na średnim ogniu 4-5 minut. Na minutę przed końcem smażenia dodać marynatę, aby łososia pokryła karmelowa glazura. Podawać z nałożoną łyżką porcja sosu.

Tagi:

marynaty sosy