julciaczynka

julciaczynka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Łosoś z pomarańczowym risotto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Potrawa idealna dla wszystkich kochających łososia w lekko cytrusowym wydaniu. Jeśli to ryby są jednym z charakterystycznych składników kuchni łacińskiej są ryby to jestem jej WIELKĄ fanką. Fajnie poczuć się jak rybka w wodzie.

Łosoś z pomarańczowym risotto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś z pomarańczowym risotto

 

  • Składniki (dla 2 os.) :

 

  • ok.300g świeżych filetów łososia (2szt.)

 

  • 100g ryżu (u mnie jaśminowy)

 

  • 1 średnia cebula

 

 

 

  • 150ml soku pomarańczowego HORTEX

 

  • połowa natki pietruszki

 

  • 50-60 ml białego, wytrawnego wina

 

  • ok.250ml domowego bulionu warzywnego (nie preferuję z kostki)

 

 

  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

 

 

 

  • gałki muszkatołowej i kurkumy, odrobina cukru, świeżo zmielony pieprz i sól - wszystko wedle uznania

Sposób przygotowania:

Łosoś z pomarańczowym risotto
1.Filety z łososia dokładnie myjemy - (jeśli jest potrzebna wykrawamy skórę). Kolejno skraplamy go sokiem z cytryny, startą skórką, posypujemy solą i dość obficie pieprzem. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 20-30min. 2.Następnie cebulę i czosnek siekamy na bardzo drobno. Na dno patelni wlewamy oliwę(niezbyt dużo, tak aby powstała jedynie cieniutka wartswa tłuszczu). Na średnim ogniu szklimy czosnek i cebulę, dodajemy surowe ziarna ryżu, mieszamy całość i chwilę zostawiamy na małym ogniu. Kolejno do składników dodajemy partiami białe wino, bardzo często mieszając. Po wylaniu całej ilości dodajemy połowę wywaru warzywnego. Risotto dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, jednak cały czas je doglądamy i co jakiś czas mieszamy. 3.Natkę pietruszki siekamy drobno, do szklanki odlewamy sok pomarańczowy HORTEX. W miseczce łączymy posiekaną natkę,sok oraz startą skórką z pomarańczy i odstawiamy na bok. Po wchłonięciu wywaru przez ryż dodajemy jego kolejną porcję. Gdy ryż wchłonie drugą porcję wywaru dodajemy natkę wraz z sokiem pomarańczowym i startą skórką z pomarańczy, dokładnie mieszamy. Finalnie, gdy ryż pochłonie sok do risotto dodajemy łyżkę masła i mieszamy do połączenia. Doprawiamy wedle uznania lub według przepisu. 4.Schłodzonego łososia, umieszamy na rozgrzanej patelni z niewielką warstwą oliwy. Smażymy z dwóch stron około 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu (czas zależy od grubości i wielkości filetu, obserwując przekrój możemy jednak sami wyczuć moment kiedy łosoś będzie gotowy).Łososia podajemy na ciepłym risotto. Na zdrowie! ZARÓWNO PRZEPIS JAK I ZDJĘCIA SĄ AUTORSKIE . PODPISUJĘ SIĘ POD TYM IMIENIEM I NAZWISKIEM.
Łosoś z pomarańczowym risotto
Łosoś z pomarańczowym risotto
Łosoś z pomarańczowym risotto