SUPERPRZEPIS

Łosoś z warzywami 2

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Łosoś z warzywami 2 Więcej zdjęć (4)

Szybko,smacznie,zdrowo i kolorowo.Polecam :-)

Składniki:

Łosoś z warzywami 2

 

  • Na dwie porcje:
  • 280g łososia świeżego
  • 1 średnia cukinia
  • 6 kapeluszy boczniaków
  • 1 papryczka chili (u mnie żółta)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 garście fasolki szparagowej żółtej (u mnie mrożona)
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy rosyjskiej ostrej
  • sok z połowy mandarynki
  • olej kujawski ( u mnie z czosnkiem)
  • 1/4 szklanki wody przegotowanej
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego cienkiego szczypiorku
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji
  • sos sojowy ciemny,pieprz świeżo mielony,sól morska wg.uznania

Sposób przygotowania:

Łosoś z warzywami 2
Fasolke gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,odcedzamy na durszlaku i przelewamy ją zimna wodą-odstawiamy. Umyte,osuszone warzywa i grzyby kroimy w paski.Cebulę w krążki a papryczkę chili drobno siekamy. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej około 4 łyżki i wrzucamy wszystkie warzywa oraz grzyby.Solimy,pieprzymy i dodajemy sos sojowy wg.uznania,dodajemy 1/4 szklanki przegotowanej wody,mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw,od czasu do czasu przemieszając. Jak warzywa sie duszą robimy rybę. Ściagamy ostrym nożem skórę,myjemy i osuszamy ją papierowym ręcznikiem,dzielimy na dwie części.Następnie wkładamy ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.Po wierzchu smarujemy musztardą,posypujemy solą,pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem oraz kropimy ją sokiem z mandarynki,przykrywamy naczynie folią aluminiową lub pokrywą.Tak samo robimy z drugą porcją łososia.Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i wkładamy łososia na 20 minut i gotowe. Wykładamy na talerz porcję warzyw i fasolkę na wierzch układamy rybę,posypujemy kiełkami i podajemy np.z ryżem :) Smacznego.
Łosoś z warzywami 2
Fasolke gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,odcedzamy na durszlaku i przelewamy ją zimna wodą-odstawiamy.
Łosoś z warzywami 2
Umyte,osuszone warzywa i grzyby kroimy w paski.Cebulę w krążki a papryczkę chili drobno siekamy.
Łosoś z warzywami 2
Jak warzywa sie duszą robimy rybę. Ściagamy ostrym nożem skórę,myjemy i osuszamy ją papierowym ręcznikiem,dzielimy na dwie części.Następnie wkładamy ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem

Tagi:

sosy cukinia