Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Łososiowo- szpinakowa tarta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na danie obiadowe ale również pyszną przekąskę

Łososiowo- szpinakowa tarta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łososiowo- szpinakowa tarta

 

Sposób przygotowania:

Łososiowo- szpinakowa tarta
Masło roztapiamy i dodajemy do niego mąkę i smażymy 2 minuty. Ściągamy garnek z ognia i ciągle mieszając dodajemy mleko. Gdy składniki się połączą dajemy garnek na ogień i gotujemy ok 5 minut ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Dodajemy sól, pieprz i śmietenę (jeżeli ktoś woli wersję dietetyczną śmietanę można pominąć). Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło a następnie wrzucamy szpinak i smażymy aż "zwiędnie". doprawoamy solą i siekamy. Łososia grillujmy- przyprawiamy według uznania (ja nie przyprawiałam ryby gdyż zależało mi na delikatności potrawy). Odrywamy skórę i rozrywamy rybę na kawałki. Do wcześniej przygotowanego ciasta z tego przepisu https://gotujmy.pl/przepis-na-kruche-ciasto-np-na-tarte,przepisy,187395.html nakładamy na przemiennie łososia, sos i szpinak. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Łososiowo- szpinakowa tarta
Łosowia grillujemy a następnie pozbywamy skóry
Łososiowo- szpinakowa tarta
Szpinak smażymy na patelni a następnie siekamy
Łososiowo- szpinakowa tarta
Masło mieszamy z mąką i dodajemy do tego mleko
Łososiowo- szpinakowa tarta
Wypieczona tarta łosiosiowo- szpinakowa