justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Lukrowany murzynek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Murzynek o delikatnym zapachu cynamonu i słodyczy rodzynek

Lukrowany murzynek

Składniki:

Lukrowany murzynek

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 szklanki oleju

 

  • dodatki:
  • torebka rodzynek
  • lukier (gotowy z torebki lub zrobiony własnoręcznie)
  • torebka posypki cukierki do ciasta

Sposób przygotowania:

Lukrowany murzynek
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą, na jednolitą masę. Gotowe przekładamy do foremki tortowej lub małej blaszki. Rodzynki oprószamy mąką i wsypujemy na ciasto. Całość pieczemy około 35 minut. Przestudzone ciasto polewamy lukrem i posypujemy cukierkami.