Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Włoskie Trio czyli Lumaconi w trzech odsłonach.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo łatwe i szybkie do przyrządzenia muszle Lumaconi z nadzieniem szpinakowym, dyniowym i łososiowo-pomidorowym, każde z dodatkiem innego rodzaju sera. Świetne jako danie główne, jak również jako przystawki, czy na spotkanie ze znajomymi.

Włoskie Trio czyli Lumaconi w trzech odsłonach. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Włoskie Trio czyli Lumaconi w trzech odsłonach.

 

  • 500g makaronu Lumaconi
  • 1/2 opakowania szpinaku rozdrobnionego Hortex
  • 50g sera pleśniowego niebieskiego
  • 250g wędzonego fileta z kurczaka
  • 25ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g dyni mrożonej Hortex
  • 60g orzechów włoskich wyłuskanych
  • 20g parmezanu startego
  • 1 czubata łyżeczka imbiru startego
  • 1 mała cebula
  • 100g łososia
  • 200g mozzarelli
  • 200g pomidorków cherry
  • 50g majonezu
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
  • kilka posiekanych listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Włoskie Trio czyli Lumaconi w trzech odsłonach.
Gotujemy makaron 16-18min. Nadzienie szpinakowe: mrożony szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię, gdy już się rozmrozi dodajemy pokrojony ser pleśniowy i jeszcze chwilę podsmażamy. Wędzony filet z kurczaka rozdrabniamy z oliwą i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Nadzienie dyniowe: mrożoną dynię gotujemy, a następnie robimy z niej puree przeciskając ją przez sitko lub miksując blenderem. Drobno krojoną cebulę podsmażamy i dodajemy do niej tarty imbir oraz orzechy włoskie, aby wszystko razem chwilę się podsmażyło. Dodajemy podsmażone składniki, oraz tarty parmezan do dyniowego puree i szczyptę pieprzu oraz soli. Nadzienie łososiowo-pomidorowe: łososia siekamy z listkami bazylii,dodajemy szczyptę pieprzu i soli, mozzarellę kroimy w drobną kostkę, a pomidorki na ćwiartki. 1/3 muszli napełniamy nadzieniem szpinakowym, 1/3 nadzieniem dyniowym i pozostałą 1/3 łososiowo-pomidorowym. Makaron z nadzieniem podajemy z sosem czosnkowym, aby go przygotować wystarczy podsmażyć na maśle posiekany ząbek czosnku, dodać go do wymieszanych ze sobą majonezu i jogurtu, dodać łyżeczkę cukru, sól i pieprz do smaku, można również dodać posiekana świeżą bazylię, lub trochę suszonej.
Włoskie Trio czyli Lumaconi w trzech odsłonach.
Przygotowanie nadzienia ze szpinaku z serem pleśniowym oraz pastą z wędzonego kurczaka.
Włoskie Trio czyli Lumaconi w trzech odsłonach.
Przygotowanie nadzienia dyniowo-orzechowego z parmezanem i imbirem.
Włoskie Trio czyli Lumaconi w trzech odsłonach.
Przygotowanie nadzienia z pomidorów, mozzarelli, łososia i bazylii oraz przygotowanie sosu czosnkowego.