Sposób przygotowania:
M jak miodownik
Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier, następnie 3 łyżki miodu podgrzane wcześniej z 2 łyżkami mleka oraz całe jajka i 20 dag margaryny. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części, rozwałkowujemy i wykładamy nimi blaszki. Na patelni rozgrzewamy 10 dag margaryny, 3 łyżki miodu i dodajemy posiekane orzechy. Prażymy je kilka minut, po czym masę wykładamy na jeden blat ciasta. Oba blaty pieczemy przez 15- 20 minut w temperaturze piekarnika 170 stopni. Budyń gotujemy na mleku, gdy przestygnie miksujemy pozostałą margarynę z cukrem pudrem i dodajemy porcjami przestudzony budyń. Masą przekładamy dwa placki ciasta. Placem z orzechami powinien być na górze. Tak przygotowane ciasto najlepiej smakuje około 1- 2 dni po przygotowaniu, nie jest wówczas suche.
elzbieta8960
edytaha
msewka
Ilonar2301
edytaha- mój miodownik też nie zupełnie wytrzymał. Drugiego dnia doczekał tylko kawałek. :)