Sposób przygotowania:
Magiczne ciasto
-Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia/ można dodatkowo posmarować masłem/. -Masło stopić /w kąpieli wodnej/ i odstawić do przestudzenia. -Białka oddzielić od żółtek. -Żółtka umieścić w misce , dodać cukier i przy pomocy miksera utrzeć na gładka, puszystą masę /ok.8-10 minut/ -Dodać łyżkę wody , ekstrakt wanilii i szczyptę soli. -Wciąż ucierając /zmniejszyć obroty/ dodawać powoli stopione, przestudzone masło. -Następnie dodać przesianą mąkę. -Wlewać powoli lenie mleko i mieszać jeszcze ok.1 minutę. -Ciasto powinno być gładkie bez śladów grudek. -Białka o temp. pokojowej ubić , a pod koniec dodać łyżkę soku z cytryny. -Ubite białka dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. -Gotowe ciasto przelać do foremki. -Piec ok.80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st.C. -Upieczone ciasto przestudzić w temperaturze pokojowej ,a następnie przykryć folią i wstawić do lodówki na ok.2 godziny. -Schłodzone ciasto pokroić na kwadraty i posypać cukrem pudrem. Moje ciasto rózni się nieco od oryginału/coś sknociłam/. Magia tego ciasta polega na tym,że powinny powstać 3 warstwy :spód, warstwa budyniowego kremu i biszkopt. U mnie widoczne są dwie warstwy /spód bardzo delikatny. Ciasto jest jednak bardzo smaczne i łatwe do zrobienia.....i będzie powtórka.
edytaha
cris
Jeśli zrobi się go prawidłowo zgodnie z przepisem wychodzą rzeczywiscie 3 warstwy.
edytaha
Popatrzyłam w necie na fotki tego ciasta w różnych wersjach smakowych, kurcze, fajne jest :) Aż mnie kusi, żeby spróbować upiec :)
cris
Bardzo prosto, szybko i smacznie, tylko jak dla mnie zbyt czuć jajkami. Może by dodać więcej aromatu......a może moje jajka pachniały zbyt mocno.......
cris
Spróbuję jeszcze /kiedyś ,bo nie można sobie aż tak dogadzać/ wersję czekoladową.............wyglada zachęcająco.
edytaha
Mnie zapach jajek kompletnie nie przeszkadza :)
edytaha
Pod warunkiem, że są świeże hihi
Alex_M
cris