Sposób przygotowania:
Mak z winem i łamańcami
Mak wypłukać, zalać mlekiem i na kilka godzin pozostawić na płycie grzewczej/na palniku, aby się rozprażył. Po kilku godzinach mak odcedzić i kilkakrotnie przepuścić przez maszynkę(zmielić). Do tak przygotowanego maku dodać obrane, posiekane migdały, posiekane orzechy oraz wcześniej namoczone w winie rodzynki. Całość wymieszać z płynnym miodem (do smaku) oraz winem pozostałym po namoczeniu rodzynek.
Mąkę rozetrzeć z masłem, dodać żółtka, cukier (jeżeli żółtka są małe można dać ich więcej.)Ciasto rozwałkować, wycinać romby lub okrągłe ciasteczka np. kieliszkiem. Układać na blasze. Piec w niezbyt gorącym piekarniku, aż się zrumienią. Mak włożyć do salaterek, udekorować ciasteczkami.
Mąkę rozetrzeć z masłem, dodać żółtka, cukier (jeżeli żółtka są małe można dać ich więcej.)Ciasto rozwałkować, wycinać romby lub okrągłe ciasteczka np. kieliszkiem. Układać na blasze. Piec w niezbyt gorącym piekarniku, aż się zrumienią. Mak włożyć do salaterek, udekorować ciasteczkami.