dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Mak z winem i łamańcami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna potrawa wigilijna, wino nadaje super smak;)

Mak z winem i łamańcami

Składniki:

Mak z winem i łamańcami

 

  • Masa makowa:
  • 30 dag maku
  • 15 dag bakalii(migdałów, orzechów i rodzynek)
  • 0.5 szklanki białego wina(półwytrawne/półsłodkie)
  • miód do smaku
  • 0.5 szklanki cukru

 

  • Ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • 0.5 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Mak z winem i łamańcami
Mak wypłukać, zalać mlekiem i na kilka godzin pozostawić na płycie grzewczej/na palniku, aby się rozprażył. Po kilku godzinach mak odcedzić i kilkakrotnie przepuścić przez maszynkę(zmielić). Do tak przygotowanego maku dodać obrane, posiekane migdały, posiekane orzechy oraz wcześniej namoczone w winie rodzynki. Całość wymieszać z płynnym miodem (do smaku) oraz winem pozostałym po namoczeniu rodzynek.
Mąkę rozetrzeć z masłem, dodać żółtka, cukier (jeżeli żółtka są małe można dać ich więcej.)Ciasto rozwałkować, wycinać romby lub okrągłe ciasteczka np. kieliszkiem. Układać na blasze. Piec w niezbyt gorącym piekarniku, aż się zrumienią. Mak włożyć do salaterek, udekorować ciasteczkami.