Sposób przygotowania:
Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowymprzygotowanie pulpetów
![Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/makaron-eli-z-pulpetami-w-sosie-korniszonowym-534168.jpg)
Karkówkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie pulpetów cd
![Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/makaron-eli-z-pulpetami-w-sosie-korniszonowym-534169.jpg)
Cebule obrać z łupinek i drobniutko pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie pulpetów cd
![Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/makaron-eli-z-pulpetami-w-sosie-korniszonowym-534170.jpg)
Do zmielonego mięsa dodać, cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajka, keczup, przyprawę do mielonego, sól i pieprz do smaku.
przygotowanie pulpetów cd
![Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/makaron-eli-z-pulpetami-w-sosie-korniszonowym-534171.jpg)
Masę mięsną dokładnie wymieszać i formować 40 kulek wielkości orzecha włoskiego. Z reszty mięsa usmażyć mielone.
przygotowanie pulpetów cd
![Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/makaron-eli-z-pulpetami-w-sosie-korniszonowym-534172.jpg)
Pulpety obtoczyć w bułce tartej.
przygotowanie pulpetów cd
![Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/makaron-eli-z-pulpetami-w-sosie-korniszonowym-534173.jpg)
W rondlu rozgrzać olej, partiami wrzucać pulpety i smażyć aż się zrumienią. Gotowe pulpety wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
przygotowanie sosu korniszonowego
![Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/makaron-eli-z-pulpetami-w-sosie-korniszonowym-534174.jpg)
Ogórki korniszony zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie sosu korniszonowego cd
![Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/makaron-eli-z-pulpetami-w-sosie-korniszonowym-534175.jpg)
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie sosu korniszonowego cd
![Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/makaron-eli-z-pulpetami-w-sosie-korniszonowym-534176.jpg)
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej,dodać cebulę i chwilę smażyć. Do cebuli dodać ogórki, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć 10 minut. Podlać ogórki i dusić aż będą miękkie.
Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do sosu i zagotować. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Do gorącego sosu włożyć pulpety i podgrzać.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Rozłożyć makaron na talerze. Polać makaron sosem z pulpetami i od razu podawać. Całość ozdobić koperkiem.
Smacznego!