Sposób przygotowania:
Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowymprzygotowanie pulpetów
Karkówkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie pulpetów cd
Cebule obrać z łupinek i drobniutko pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie pulpetów cd
Do zmielonego mięsa dodać, cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajka, keczup, przyprawę do mielonego, sól i pieprz do smaku.
przygotowanie pulpetów cd
Masę mięsną dokładnie wymieszać i formować 40 kulek wielkości orzecha włoskiego. Z reszty mięsa usmażyć mielone.
przygotowanie pulpetów cd
Pulpety obtoczyć w bułce tartej.
przygotowanie pulpetów cd
W rondlu rozgrzać olej, partiami wrzucać pulpety i smażyć aż się zrumienią. Gotowe pulpety wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
przygotowanie sosu korniszonowego
Ogórki korniszony zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie sosu korniszonowego cd
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie sosu korniszonowego cd
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej,dodać cebulę i chwilę smażyć. Do cebuli dodać ogórki, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć 10 minut. Podlać ogórki i dusić aż będą miękkie.
Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do sosu i zagotować. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Do gorącego sosu włożyć pulpety i podgrzać.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Rozłożyć makaron na talerze. Polać makaron sosem z pulpetami i od razu podawać. Całość ozdobić koperkiem.
Smacznego!