eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam makaron świderki. Do makaronu przygotowałam keczupowe pulpety wieprzowe, w sosie korniszonowym.

Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym

Składniki:

Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym

pulpety

  • 1.20 kg karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 duża główka czosnku
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki łagodnego keczupu
  • 2 łyżki przyprawy do mielonego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

  • 1 opakowanie makaronu świderki - 500 g
  • 500 ml oleju rzepakowego do głębokiego smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia pulpetów
  • koperek do ozdobienia

sos korniszonowy

Sposób przygotowania:

Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym

przygotowanie pulpetów

Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym
Pokrojoną karkówkę zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Karkówkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie pulpetów cd

Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym
Obrane cebule drobno pokroić. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i drobniutko pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie pulpetów cd

Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym
Do mielonej karkówki dodać pozostałe składniki pulpetów.

Do zmielonego mięsa dodać, cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajka, keczup, przyprawę do mielonego, sól i pieprz do smaku.

przygotowanie pulpetów cd

Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym
Z masy mięsnej uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego.

Masę mięsną dokładnie wymieszać i formować 40 kulek wielkości orzecha włoskiego. Z reszty mięsa usmażyć mielone.

przygotowanie pulpetów cd

Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym

Pulpety obtoczyć w bułce tartej.

przygotowanie pulpetów cd

Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym

W rondlu rozgrzać olej, partiami wrzucać pulpety i smażyć aż się zrumienią. Gotowe pulpety wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.

przygotowanie sosu korniszonowego

Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym

Ogórki korniszony zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie sosu korniszonowego cd

Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie sosu korniszonowego cd

Makaron Eli z pulpetami w sosie korniszonowym

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej,dodać cebulę i chwilę smażyć. Do cebuli dodać ogórki, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć 10 minut. Podlać ogórki i dusić aż będą miękkie.

Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do sosu i zagotować. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Do gorącego sosu włożyć pulpety i podgrzać.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Rozłożyć makaron na talerze. Polać makaron sosem z pulpetami i od razu podawać. Całość ozdobić koperkiem.
Smacznego!


Tagi:

pulpety danie sos