cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Makaron kolanka z warzywami strączkowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne, i zdrowe danie makaronowe z mieszanką warzyw strączkowych , podane w formie gęstej zupy.

Makaron kolanka z warzywami strączkowymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron kolanka z warzywami strączkowymi

 

  • 200 g makaronu kolanka
  • fasoli:/ np. fasola biała, czerwona, adzuki, oczko, mungo, soczewica zielona , groch zielony i żółty połówki/
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchew
  • kakawałek selera naciowego
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • mały kawałeczek ostrej papryczki
  • kilka plasterków suszonych pomidorów
  • starty parmezan do posypania
  • kilka zielonych listków do dekoracji/bazylia, majeranek lub rozmaryn/
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarnach
  • świeżo zmielony pieprz/ do smaku
  • sól /do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron kolanka z warzywami strączkowymi
-Warzywa strączkowe namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na całą noc. -Odlać wodę z moczenia, zalać świeżą , zimną wodą i ugotować do miękkości. -Seler obrać i pokroić w drobniutką kostkę, marchew zetrzeć na grubej tarce. -Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy . -Dodać czosnek, pokrojone warzywa, liść laurowy / na koniec wyjąć/. -Warzywa krótko podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory suszone,mały kawałeczek posiekanej papryczki, wymieszać i połączyć z ugotowanymi warzywami strączkowymi. -Połączyć z gorącym bulionem warzywnym. -Makaron ugotować al dente, odcedzić i dodać do warzyw. -Konsystencja dania powinna być podobna do bardzo gęstej ,zawiesistej zupy /jeśli bulionu jest zbyt mało należy uzupełnić jego ilość /. -Warzywa wraz z makaronem gotować jeszcze 2-3 minuty / do połączenia się smaków/. -Dodać pozostałą oliwę , przyprawy, wymieszać i doprawić do smaku. -Warzywa z makaronem podawać w miseczkach posypane parmezanem i ozdobione świeżymi ziołami.
Makaron kolanka z warzywami strączkowymi
Namoczoną mieszankę stroczkową ugotować do miękkości.
Makaron kolanka z warzywami strączkowymi
Warzywa połaczyć z goącym bulionem warzywnym.
Makaron kolanka z warzywami strączkowymi
Ugotowany makaron dodać do warzyw i doprawić do smaku.