Sposób przygotowania:
Makaron kolanka z warzywami strączkowymi
-Warzywa strączkowe namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na całą noc. -Odlać wodę z moczenia, zalać świeżą , zimną wodą i ugotować do miękkości. -Seler obrać i pokroić w drobniutką kostkę, marchew zetrzeć na grubej tarce. -Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy . -Dodać czosnek, pokrojone warzywa, liść laurowy / na koniec wyjąć/. -Warzywa krótko podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory suszone,mały kawałeczek posiekanej papryczki, wymieszać i połączyć z ugotowanymi warzywami strączkowymi. -Połączyć z gorącym bulionem warzywnym. -Makaron ugotować al dente, odcedzić i dodać do warzyw. -Konsystencja dania powinna być podobna do bardzo gęstej ,zawiesistej zupy /jeśli bulionu jest zbyt mało należy uzupełnić jego ilość /. -Warzywa wraz z makaronem gotować jeszcze 2-3 minuty / do połączenia się smaków/. -Dodać pozostałą oliwę , przyprawy, wymieszać i doprawić do smaku. -Warzywa z makaronem podawać w miseczkach posypane parmezanem i ozdobione świeżymi ziołami.