Sheila

Sheila

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Makaron - spaghetti a'la Carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny makaron o włoskim smaku, łatwy i dość szybki w wykonaniu. Dla amatorów pieczarek i boczku. W przepisie proporcje podano na 4-5 porcji

Makaron - spaghetti a'la Carbonara

Składniki:

Makaron - spaghetti a'la Carbonara

 

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 400 g boczku parzonego lub wędzonego
  • 300 - 400 g pieczarek
  • mała cebula
  • 200 g śmietany (ja używam 10% tłuszczu)
  • 100 g sera topionego (opcjonalnie)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • bazylia i/lub oregano

Sposób przygotowania:

Makaron - spaghetti a'la Carbonara
Makaron gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody tak, by był al dente, lub miękki, zależnie od upodobań.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i zaczynamy podsmażać razem na dużej patelni. Kiedy tłuszcz z boczku się wytopi, a cebulka - zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy pod pokrywą ok. 10 minut, mieszając raz po raz. Kiedy poddusimy wszystko razem wyłączamy na chwilę podgrzewanie patelni, by móc bez strachu dodać śmietanę. W tym samym momencie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i (opcjonalnie) serek topiony. Podgrzewamy znów i mieszamy, póki wszystkie składniki nie połączą się dobrze. Makaron odcedzamy, wrzucamy na stojącą na małym ogniu patelnię z sosem i mieszamy, by sos połączył się ze składnikami sosu tak, jak na zdjęciu. Wykładamy porcje na głębokie talerze i przyprawiamy do smaku bazylią i oregano.

Tagi:

makaron sery ser