Sposób przygotowania:
Makaron - spaghetti a'la Carbonara
Makaron gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody tak, by był al dente, lub miękki, zależnie od upodobań.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i zaczynamy podsmażać razem na dużej patelni. Kiedy tłuszcz z boczku się wytopi, a cebulka - zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy pod pokrywą ok. 10 minut, mieszając raz po raz. Kiedy poddusimy wszystko razem wyłączamy na chwilę podgrzewanie patelni, by móc bez strachu dodać śmietanę. W tym samym momencie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i (opcjonalnie) serek topiony. Podgrzewamy znów i mieszamy, póki wszystkie składniki nie połączą się dobrze. Makaron odcedzamy, wrzucamy na stojącą na małym ogniu patelnię z sosem i mieszamy, by sos połączył się ze składnikami sosu tak, jak na zdjęciu. Wykładamy porcje na głębokie talerze i przyprawiamy do smaku bazylią i oregano.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i zaczynamy podsmażać razem na dużej patelni. Kiedy tłuszcz z boczku się wytopi, a cebulka - zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy pod pokrywą ok. 10 minut, mieszając raz po raz. Kiedy poddusimy wszystko razem wyłączamy na chwilę podgrzewanie patelni, by móc bez strachu dodać śmietanę. W tym samym momencie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i (opcjonalnie) serek topiony. Podgrzewamy znów i mieszamy, póki wszystkie składniki nie połączą się dobrze. Makaron odcedzamy, wrzucamy na stojącą na małym ogniu patelnię z sosem i mieszamy, by sos połączył się ze składnikami sosu tak, jak na zdjęciu. Wykładamy porcje na głębokie talerze i przyprawiamy do smaku bazylią i oregano.