Sposób przygotowania:
Makaron z kurczakiem w szpinakowym sosie
Makaron nastawić na gotowanie w osolonej wodzie i ugotować go na al dente. Podczas gotowania się makaronu piersi z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić na niezbyt małe kawałki. Pokrojonego kurczaka przełożyć do miseczki i skropić go oliwą z oliwek oraz oprószyć solą, słodką mieloną papryką i chili, a także kurkumą i ziołami prowansalskimi. Kurczaka dokładnie natrzeć oliwą i przyprawami, by cały był pokryty powstałą marynatą. Kurczaka podsmażyć na patelni już nie dodając do niego żadnego tłuszczu - dobrze jest korzystać z dużej patelni, na której pomieszczą nam się wszystkie składniki i będzie można je na niej swobodnie wymieszać. Ugotowany makaron odcedzić. Do podsmażonego kurczaka dodać już nieco rozmrożony szpinak oraz posiekane ząbki czosnku. Wszystko zamieszać i razem podsmażać na niedużym ogniu. Do kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem dolać śmietanę, zamieszać i po chwili dodać ugotowany i odcedzony makaron. Wszystko podsmażać na niedużym płomieniu od czasu do czasu mieszając. Zawartość patelni doprawić na sam koniec solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem wedle smaku.