slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Makaron z serowymi klopsikami i sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny makaron w towarzystwie delikatnych pulpecików z cukinii oraz sera tofu. Do tego sos pomidorowy z pomidorów malinowych z dodatkiem serka topionego. Polecam

Makaron z serowymi klopsikami i sosem

Składniki:

Makaron z serowymi klopsikami i sosem

 

  • ulubiony makaron

 

 

  • sos: 2 pomidory malinowe
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, bazylii
  • 50 g serka topionego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Makaron z serowymi klopsikami i sosem
Pulpeciki: cukinię ścieramy na tarce jarzynowej i dobrze odciskamy. Do miski przekładamy cukinię oraz tofu, jajko, przyprawy i bułkę tartą oraz wyrabiamy.

Następnie formujemy małe pulpeciki (jak orzech włoski) i obtaczamy w mące kukurydzianej.

Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy pulpeciki na rumiano. 

Makaron gotujemy wg instrukcji z opakowania.

Sos: Z pomidorów wyjmujemy pestki a miąższ kroimy w sporą kostkę, przekładamy do blendera, dodajemy przeciśnięty czosnek i blendujemy. W rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oleju i przelewamy pomidory, zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy sos przez ok. 10 minut, aż odparuje.

Potem dodajemy przyprawy i serek topiony, mieszamy. Gdy serek się rozpuści to dodajemy koncentrat i zagotowujemy.

Do sosu wkładamy pulpeciki i chwilę gotujemy. Nakładamy na talerze makaron z pulpecikami i sosem i podajemy.