Sposób przygotowania:
Makaron zapiekany z pieczarkami
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, szczyptę cukru, mieszając duszę około 5 minut. Dodaję pieczarki, duże pokrojone na części, a małe w całości i jeszcze przez chwilę wszystko razem smażę. Patelnię zdejmuję z ognia, doprawiam, do smaku, dodaję łyżkę masła, mieszam i odstawiam do lekkiego przestygnięcia.
Mascarpone, śmietanę i jajko miksuję na jednolitą masę, doprawiam do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Ugotowany al dente makaron przekładam do miski, dodaję przestudzoną zawartość patelni, wlewam zmiksowaną mieszankę sera, jajka i śmietany. Dodaję pokrojone suszone pomidory, delikatnie mieszam i przekładam do spryskanego oliwą naczynia do zapiekania. Umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe układam na wierzchu lekko je wciskając do środka. Wstawiam do nagrzanego do 180°C na 30 minut. Następnie zwiększam temperaturę do 220°C, włączam funkcję „grill” i zapiekam jeszcze 3-5 minut.
Mascarpone, śmietanę i jajko miksuję na jednolitą masę, doprawiam do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Ugotowany al dente makaron przekładam do miski, dodaję przestudzoną zawartość patelni, wlewam zmiksowaną mieszankę sera, jajka i śmietany. Dodaję pokrojone suszone pomidory, delikatnie mieszam i przekładam do spryskanego oliwą naczynia do zapiekania. Umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe układam na wierzchu lekko je wciskając do środka. Wstawiam do nagrzanego do 180°C na 30 minut. Następnie zwiększam temperaturę do 220°C, włączam funkcję „grill” i zapiekam jeszcze 3-5 minut.
Netka