Sposób przygotowania:
Makaron zapiekany z warzywami
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i gorący wymieszać z masłem, ostudzić. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować, odcedzić. Seler obrać, pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny i gotować przez 10 minut, odcedzić. Śmietanę wymieszać z utartym oscypkiem, jajkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z makaronem. Makaron przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego i zapiekać w temp 190 stopni przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, na wierzch ułożyć pokrojone pomidory, seler i marchew, posypać pokruszonym serem twarogowym, oprószyć solą i pieprzem, polać ketchupem. Zapiekać przez 15 minut w temp 200 stopni. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.