Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Makaron zapiekany z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapiekać można makaron różnego kształtu.

Makaron zapiekany z warzywami

Składniki:

Makaron zapiekany z warzywami

 

  • 30 dag makaronu muszelki
  • 5 dag masła
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 15 dag tartego oscypka
  • 15 dag sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z warzywami
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i gorący wymieszać z masłem, ostudzić. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować, odcedzić. Seler obrać, pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny i gotować przez 10 minut, odcedzić. Śmietanę wymieszać z utartym oscypkiem, jajkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z makaronem. Makaron przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego i zapiekać w temp 190 stopni przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, na wierzch ułożyć pokrojone pomidory, seler i marchew, posypać pokruszonym serem twarogowym, oprószyć solą i pieprzem, polać ketchupem. Zapiekać przez 15 minut w temp 200 stopni. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.