migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Makaronowa zapiekanka z rybą i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Prosta zapiekaneczka makaronowa. Na wierzchu warstwa mojej ulubionej rybki i szpinaku. Całość całkiem ładnie się prezentuje bo zapiekanka jest zwarta i oczywiście dobrze smakuje.

Makaronowa zapiekanka z rybą i szpinakiem

Składniki:

Makaronowa zapiekanka z rybą i szpinakiem

 

  • 1x Szpinak rozdrobniony Hortex 250 g makaronu

  • 400-500 g filetów z moszczuka
  • 1 kubek śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 jajko

  • majeranek

  • olej do smażenia
  • mąka

  • woda ok 100 ml

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka z rybą i szpinakiem
Filety ryby oprószyć majerankiem potem panierować w roztrzepanym jajku i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Ser żółty zetrzeć na tarce. Makaron ugotować, ja użyłam wstążki ząbkowanej ale może byc tez inny. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ugotowany makaron wymieszać z dwoma garściami startego żółtego sera i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na makaronie ułożyć kawałki usmażonej ryby. Szpinak podsmażyć na patelni, doprawić solą czosnkową i czosnkiem, dodać dwie łyżki śmietany, dokładnie wymieszać.Zestawić z ognia i dodać garść startego sera, dobrze wymieszać aby ser się rozpuścił. Masę wyłożyć na warstwę ryby. Resztę śmietany wymieszać z wodą, resztą startego sera i dwoma łyżkami mąki, można delikatnie posolić i wylać na wierzch zapiekanki. Zapiekać ok 30 minut na 175 C aż wierzch ładnie się przyrumieni.