Sposób przygotowania:
Makaronowe gniazda z klopsikami
Makaron gotujemy w przepisu na opakowaniu.Klopsiki: Bułkę namaczamy w wodzie, odcedzamy i dobrze wyciskamy. Boczek, pietruszkę oraz czosnek drobno siekamy. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy bułkę oraz boczek, pietruszkę, czosnek. Wbijamy jajka. Dodajemy parmezan, bułkę tartą oraz sól i pieprz.Dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Z mięsa formujemy klopsiki. Wstawiamy do lodówki.Sos pomidorowy: Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy razem aż cebula się zezłoci. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.Kroimy w kosteczkę. Podgrzewamy na patelni na małym ogniu przez 10 minut. Doprawiamy solą i odrobiną chili do smaku.Całość : Klopsiki wyjmujemy z lodówki. Wkładamy delikatnie do sosu pomidorowego i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.Wlewamy ketchup i dokładnie mieszamy.Podajemy gorące w makaronowych gniazdach! Smacznego!