astra

astra

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Makaronowe kotleciki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

makaron trochę inaczej

Makaronowe kotleciki

Składniki:

Makaronowe kotleciki

 

  • makaron spagetti ok 15 dag suchego
  • 10 dag wędliny (szynka, salami, boczek)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 jajka
  • kopiasta łyżka płatków owsianych
  • łyżka bazylii lub oregano
  • łyżka sosu sojowego (niekoniecznie)
  • zielona pietruszka lub koperek
  • 1-2 ząbki czosnku jeśli ktoś lubi
  • pieprz mielony
  • tarta bułka i mąka do panierowania
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Makaronowe kotleciki
makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy i kroimy bardzo drobno, wędlinę i cebulę kroimy na małą kostkę i dodajemy do makaronu, 2 jajka mieszamy z koncentratem pomidorowym, bazylią, płatkami owsianymi i dodajemy do makaronu, dokładamy posiekaną zieleninę, sos sojowy, pieprz i wszystko dokladnie mieszamy. Jeśli trzeba to solimy.Tak przygotowaną masę zostawiamy na parę minut. Mieszamy mąkę z tartą bułką ( bułki ma być więcej) rozbijamy pozostałe jajka, oprószamy ręce mąką i formujemy kotleciki. Panierujemy najpierw w jajku a potem w bułce z mąką. Smażymy na niezbyt gorącym oleju na złoty kolor. Podajemy z ulubionym sosem lub z keczupem.