Sposób przygotowania:
Makowa chatka
Do wysokiego rondelka wkładamy masło, stawiamy na ogniu. Gdy masło się stopi dodajemy zmielony na sucho mak (oddaję do zmielenia) dolewamy większą część mleka, dodajemy migdały, cukier z wanilią i mieszając gotujemy mak. Dolewamy mleko, bo mak mocno je wchłania. Na końcu dodajemy miód do smaku pamiętając, że rodzynki również go dosłodzą. Parzymy rodzynki na sicie, dodajemy je do masy makowej. Gdy mak jest ugotowany (po około 15 minutach) studzimy go nieco.
Na folii aluminiowej rozkładamy 3 rzędy herbatników, na środkowy rząd rozkładamy kopczyk z masy makowej. Składamy boczne herbatniki w trójkąt, zawijamy w folię po czym odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy chatka się schłodzi polewamy ją stopioną polewą czekoladową (gotową lub samodzielnie przygotowaną). Siekamy drobno białą czekoladę - posypujemy nią chatkę.
Na folii aluminiowej rozkładamy 3 rzędy herbatników, na środkowy rząd rozkładamy kopczyk z masy makowej. Składamy boczne herbatniki w trójkąt, zawijamy w folię po czym odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy chatka się schłodzi polewamy ją stopioną polewą czekoladową (gotową lub samodzielnie przygotowaną). Siekamy drobno białą czekoladę - posypujemy nią chatkę.
monikaT83
Dorcia
jaNina
kapilek
kapilek
jaNina
Wybacz,że nie napisałam, ale to zależy od tego czy lubisz mocna aromaty, jeśli tak możesz dodać dwie łyżeczki.
Generalnie można powiedzieć, ze do smaku :)
edytaha
jaNina
Ale wypatrzyłaś oczko :)))
Prawdę mówiąc włożyłam jeszcze w środek pasek z mojej marmoladki z jabłek. Ponieważ nie zdążyłam
jeszcze jej opisać, a nie jest to składnik konieczny w przepisie , a raczej trudno osiągalny - po prostu go pominęłam.
Mam nadzieję, że mi wybaczycie :)
A marmoladkę ... obiecuję - opiszę.
edytaha
Sorki, ale jak coś mi się podoba, to staram się dokładnie obejrzeć fotki. A marmoladkę opisz koniecznie :)
zewa
marietta
Natala1210