Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki makowiec w jasnym biszkopcie

Makowiec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makowiec

 

  • Ciasto:
  • 8 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 margaryna

 

 

  • Mak do ciasta:
  • 250g maku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jaja
  • 1 łyżka kakao
  • 100g margaryny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Makowiec
Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. 8 białek ubić na sztywna pianę, dodać 1 szklankę cukru. Następnie ubijanie przełożyć nad parę i dodawać żółtka. Do ubitych jajek wlać ostygnięta margarynę. Kolejno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy delikatnie wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 40 cm x 25 cm. 250g maku sparzyć i zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodać jajka,mak, kakao ,proszek do pieczenia, bułkę tartą i rodzynki - dokładnie wymieszać. Mak nakładać łyżkami w małych odstępach na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około godziny.
Makowiec
Mak nakładać na ciasto w małych odstępach