klaudia_ewa

klaudia_ewa

Szef Kuchni
[Przepisów: 83]

Makowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Makowiec jest prosty w przygotowaniu, wspaniale smakuje:)

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

  • 3szkl maku
  • 2szkl cukru
  • 20dag masla
  • 60dag jablek
  • 10dag rodzynek
  • 10dag migdalow
  • 8 jajek
  • 16g cukru wanilinowego
  • 8 lyzek kaszy manny
  • 3 lyzeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdalowy

Sposób przygotowania:

Makowiec
Parzymy mak, po czym dwukrotnie go mielimy. Jablka obieramy, po czym scieramy na tarce. Ucieramy maslo z cukrami i zoltkami, po czym drobno kroimy migdaly. Wracamy do masla- dodajemy do niego cukier wanilinowy, kasze, proszek do pieczenia, bakalie, olejek i owoce. Dodajemy mak, mieszamy. Wlewamy ubita z bialek piane, mieszamy (delikatnie:)), wlewamy na blache, pieczemy ok. 1h w 180stopniach C.
Smacznego:)