Amberr8

Amberr8

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Makowiec

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszek wychodzi bardzo dobry, ale trzeba się do niego przyłożyć. Z pewnością nikt nie pożałuje....

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

  • Wykonanie>
  • 25 dkg maku
  • 6 jaj
  • cukru tyle ile zaważą jaja
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka miodu
  • 5 dkg mielonych orzechów olejek migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Makowiec
Mak sparzyć, przemleć 2 razy. Ubić pianę z białek, dodać cukier, nadal ubijać, dodać żółtka, ubijać wszystko 20 minut.Następnie dodać mąkę, wymieszać z bułką tartą , orzechami i zapachem. Piec w niezbyt goącm piekarniku ok. 40 minut, przy tym sprawdzając wykałaczką czy placuszek jest już upieczony. Jeżeli wykałaczka się nie obiera znaczy to, że makowiec jest gotowy.