dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 234]

Makowiec bez jajek, cukru i mąki, z bananami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

I takie ciasta są możliwe: bez jajek, cukru i mąki ;) Jajka zastąpiłam bananami, cukier - miodem i bakaliami a mąkę - kaszką manną. Mimo wszystko wyszło słodkie i dość zwięzłe. Wierzch pokryty jest polewą z marcepanu.

Makowiec bez jajek, cukru i mąki, z bananami

Składniki:

Makowiec bez jajek, cukru i mąki, z bananami

ciasto

  • 150 g zmielonego maku
  • 150 ml mleka
  • 2 małe banany (waga po obraniu ok. 200 g)
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki jagód goji
  • 4 płaskie łyżki błyskawicznej kaszki manny

polewa

  • 100 g marcepanu
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • płatki migdałowe do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

Makowiec bez jajek, cukru i mąki, z bananami
Do rondelka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, zaraz wsypać zmielony suchy mak, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.

Banany zmiksować blenderem, dodać do ostudzonego maku. Wlać miód, rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki, orzechy laskowe, żurawinę, skórkę pomarańczową, jagody goji, ponownie wymieszać.

Wsypać błyskawiczną kaszkę mannę, jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut. Ostudzić.

polewa: Do rondela wlać śmietankę kremówkę, dodać rozdrobniony marcepan. Podgrzewać, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej polewy (można w razie potrzeby dodać o 1 łyżkę więcej kremówki).

Gorącą polewą polać makowiec, wyrównać. Zaraz posypać płatkami migdałowymi.