Sposób przygotowania:
Makowiec bez jajek, cukru i mąki, z bananami
Do rondelka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, zaraz wsypać zmielony suchy mak, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Banany zmiksować blenderem, dodać do ostudzonego maku. Wlać miód, rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki, orzechy laskowe, żurawinę, skórkę pomarańczową, jagody goji, ponownie wymieszać.
Wsypać błyskawiczną kaszkę mannę, jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut. Ostudzić.
polewa: Do rondela wlać śmietankę kremówkę, dodać rozdrobniony marcepan. Podgrzewać, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej polewy (można w razie potrzeby dodać o 1 łyżkę więcej kremówki).
Gorącą polewą polać makowiec, wyrównać. Zaraz posypać płatkami migdałowymi.
Banany zmiksować blenderem, dodać do ostudzonego maku. Wlać miód, rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki, orzechy laskowe, żurawinę, skórkę pomarańczową, jagody goji, ponownie wymieszać.
Wsypać błyskawiczną kaszkę mannę, jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut. Ostudzić.
polewa: Do rondela wlać śmietankę kremówkę, dodać rozdrobniony marcepan. Podgrzewać, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej polewy (można w razie potrzeby dodać o 1 łyżkę więcej kremówki).
Gorącą polewą polać makowiec, wyrównać. Zaraz posypać płatkami migdałowymi.
SylaUla