Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Makowiec jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mak idealnie komponuje się ze smakiem jabłek. Jest pyszny i stanowi ciekawą kombinację smaków znanych z dzieciństwa.

Makowiec jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec jabłkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec jabłkowy
W garnku gotujemy wrzątek. Dodajemy do niego maku i mieszając gotujemy ok. 5 minut. Masło rozpuszczamy. Jabłka ścieramy na tarce na grubym oczku. Miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy masło, proszek do pieczenia, kaszę, orzechy, jabłko. Mieszamy dokładnie. Przelewamy do formy. Jabłko kroimy w kostkę. Posypujemy nimi ciasto, dodajemy cynamon. Pieczemy godzinę w 180 st.
Makowiec jabłkowy
Etap 1 - gotujemy mak do miękkości
Makowiec jabłkowy
Etap 2 - ucieramy cukier z jajkiem
Makowiec jabłkowy
Etap 3 - dodajemy pozostałe składniki
Makowiec jabłkowy
Etap 4 - wylewamy masę, układamy jabłka