Sposób przygotowania:
Makowiec kompromisowy
Wbrew pozorom wynalazek jest prosty i dosc szybki do wykonania - najwiecej czasu zajmuje tu dekoracja.
1) Upiec biszkopt wg. przepisu podanego przeze mnie w 'Szarlotce odwracanej' i 'Biszkopcie z bita smietana i truskawkami'. Proporcje na ok.25cm tortownice.
2) Gdy biszkopt sie piecze przepuscic ponoc mielony mak dodatkowo przez maszynke (mozna tego nie robic), i zesmazyc na przygotowanym rownoczesnie syropie na bardzo malym ogniu, caly czas mieszajac. W czasie smazenia dodawac stopniowo bakalie i zapachy. Mak dobrze odparowac - masa musi byc gesta.
3) Przygotowac krem maslano-budyniowy. Utrzec mikserem recznym maslo z cukrem i zoltkiem, stopniowo dodawac budyn, ciagle ucierajac, az do uzyskania puszystej masy (nie zuzywam calego budyniu), dodac alkohol, dokladnie zmiksowac.
4) Upieczony i przestudzony biszkopt (jest niezbyt wysoki) przeciac na pol (najlepiej przy pomocy mocnej nitki czy zylki wedkarskiej). Kazdy z blatow nasaczyc ponczem z herbaty, reszte wypic.
5) Pierwszy blat posmarowac dosc cienko galeretka i kremem, wylozyc nan mase makowa, przykryc drugim blatem. Wierzch i boki ciasta posmarowac hojnie kremem, opudrowac maczka herbatnikowo-orzechowa i wstawic na jakis czas do lodowki, by krem troche stwardnial.
6) W miedzyczasie odpakowac gotowy marcepan i dobrze go wygniesc, by stal sie plastyczny jak plastelina. 3/4 marcepana rozwalkowac (podsypujac w razie potrzeby cukrem pudrem) na dosc cienkie (3mm) kolo o srednicy ok.35 cm.
7) Schlodzony tort posmarowac galaretka porzeczkowa (raz o tym zapomnialam, a marcepan i tak sie przylepil) z wierzchu i po bokach, ostroznie okryc plackiem marcepanowym, dokladnie oblepic wierzch i boki, wygladzic wszelkie faldki.
8) Z reszty marcepana przygotowac dekoracje, zagniatajac je z barwnikami spozywczymi w potrzebnych kolorach. Lepi sie jak plastelina i mozna zen wykonac zarowno dekoracje plaskie, jak i trojwymiarowe: balwanki, Mikolaje, paczki z prezentami, renifery, aniolki, a nawet i cala szopke. Sama ograniczam sie tu do dekoracji najprostszej (sami dorosli), tj. do ciemnozielonych lisci ostrokrzewu z czerwonymi jagodami; lukrowym pisakiem tworze takze okolicznosciowy napis. Dekoracje przyklejamy odrobina lukru bialkowego (bialko utarte z cukrem pudrem). Udekorowane ciasto, przelozone na patere, opasuje wstazka w krate, zwienczona imponujaca kokarda.
Z zewnatrz wyglada to jak klasyczny brytyjski Christmas Cake, ale w srodku jest bardzo makowy, aromatyczny torcik.
Wynalazek robi zreszta furore u obu naszych nacji. Przygotowanie tego ciasta - rzecz jasna - mozna rozlozyc na pare dni: jednego dnia upiec biszkopt, drugiego przygotowac mak i krem, trzeciego zlozyc wszystko do kupy i udekorowac.
1) Upiec biszkopt wg. przepisu podanego przeze mnie w 'Szarlotce odwracanej' i 'Biszkopcie z bita smietana i truskawkami'. Proporcje na ok.25cm tortownice.
2) Gdy biszkopt sie piecze przepuscic ponoc mielony mak dodatkowo przez maszynke (mozna tego nie robic), i zesmazyc na przygotowanym rownoczesnie syropie na bardzo malym ogniu, caly czas mieszajac. W czasie smazenia dodawac stopniowo bakalie i zapachy. Mak dobrze odparowac - masa musi byc gesta.
3) Przygotowac krem maslano-budyniowy. Utrzec mikserem recznym maslo z cukrem i zoltkiem, stopniowo dodawac budyn, ciagle ucierajac, az do uzyskania puszystej masy (nie zuzywam calego budyniu), dodac alkohol, dokladnie zmiksowac.
4) Upieczony i przestudzony biszkopt (jest niezbyt wysoki) przeciac na pol (najlepiej przy pomocy mocnej nitki czy zylki wedkarskiej). Kazdy z blatow nasaczyc ponczem z herbaty, reszte wypic.
5) Pierwszy blat posmarowac dosc cienko galeretka i kremem, wylozyc nan mase makowa, przykryc drugim blatem. Wierzch i boki ciasta posmarowac hojnie kremem, opudrowac maczka herbatnikowo-orzechowa i wstawic na jakis czas do lodowki, by krem troche stwardnial.
6) W miedzyczasie odpakowac gotowy marcepan i dobrze go wygniesc, by stal sie plastyczny jak plastelina. 3/4 marcepana rozwalkowac (podsypujac w razie potrzeby cukrem pudrem) na dosc cienkie (3mm) kolo o srednicy ok.35 cm.
7) Schlodzony tort posmarowac galaretka porzeczkowa (raz o tym zapomnialam, a marcepan i tak sie przylepil) z wierzchu i po bokach, ostroznie okryc plackiem marcepanowym, dokladnie oblepic wierzch i boki, wygladzic wszelkie faldki.
8) Z reszty marcepana przygotowac dekoracje, zagniatajac je z barwnikami spozywczymi w potrzebnych kolorach. Lepi sie jak plastelina i mozna zen wykonac zarowno dekoracje plaskie, jak i trojwymiarowe: balwanki, Mikolaje, paczki z prezentami, renifery, aniolki, a nawet i cala szopke. Sama ograniczam sie tu do dekoracji najprostszej (sami dorosli), tj. do ciemnozielonych lisci ostrokrzewu z czerwonymi jagodami; lukrowym pisakiem tworze takze okolicznosciowy napis. Dekoracje przyklejamy odrobina lukru bialkowego (bialko utarte z cukrem pudrem). Udekorowane ciasto, przelozone na patere, opasuje wstazka w krate, zwienczona imponujaca kokarda.
Z zewnatrz wyglada to jak klasyczny brytyjski Christmas Cake, ale w srodku jest bardzo makowy, aromatyczny torcik.
Wynalazek robi zreszta furore u obu naszych nacji. Przygotowanie tego ciasta - rzecz jasna - mozna rozlozyc na pare dni: jednego dnia upiec biszkopt, drugiego przygotowac mak i krem, trzeciego zlozyc wszystko do kupy i udekorowac.