ciotka

ciotka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Makowiec kompromisowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makowiec powstal w drodze kompromisu pomiedzy mna i mym wyspiarskim mezem, i jest hybryda polskiego makowca i angielskiego Christmas Cake.

Makowiec kompromisowy

Składniki:

Makowiec kompromisowy

 

  • Biszkopt naokowy:
  • 4 jaja
  • niepelna szklanka maki
  • pol lyzeczki proszku do pieczenia
  • pol do 3/4 szklanki cukru (w zaleznosci od smaku)
  • szczypta soli

 

  • Poncz do nasaczenia:
  • 3/4 szklanki mocnej, dobrze oslodzonej herbaty
  • pol szklanki mieszanego soku z cytryny i pomaranczy, swiezo wycisnietego
  • spory kieliszek ciemnego lub jasnego rumu (bez roznicy)

 

  • Masa makowa jak na makowiec:
  • 1 kg puszka gotowego maku do wypiekow, ponoc trzykrotnie mielonego
  • syrop z pol szklanki cukru, ugotowany do nitki
  • figi i brzoskskwinie - co kto lubi; rodzynki i suszone owoce namoczyc na jakas godzine w rumie
  • olejki aromatyczne wg. gustu

 

  • Krem:
  • kostka masla
  • 1 zoltko (bialko zachowac - przyda sie jako `klej`)
  • jeden maly smietankowy ugotowany wg. przepisu budyn, jeszcze cieply, a przynajmniej nie do konca skrzeply
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • kieliszek dowolnego likieru cytrusowego lub rumu, spirytusu czy wodki (wowczas dobrze dodac pare kropli esencji aromatycznej)

 

  • Do dekoracji::
  • cukrowa - to musi byc prawdziwy marcepan z migdalow, gdyz komponuje sie smakowo z nadzieniem makowym
  • barwniki spozywcze
  • niskoslodzona galaretka porzeczkowa (sloiczek)
  • kilka pokruszonych na maczke herbatnikow, wymieszanych pol na pol z mielonymi orzechami
  • niejadalna szeroka wstazka w szkocka krate

Sposób przygotowania:

Makowiec kompromisowy
Wbrew pozorom wynalazek jest prosty i dosc szybki do wykonania - najwiecej czasu zajmuje tu dekoracja.
1) Upiec biszkopt wg. przepisu podanego przeze mnie w 'Szarlotce odwracanej' i 'Biszkopcie z bita smietana i truskawkami'. Proporcje na ok.25cm tortownice.
2) Gdy biszkopt sie piecze przepuscic ponoc mielony mak dodatkowo przez maszynke (mozna tego nie robic), i zesmazyc na przygotowanym rownoczesnie syropie na bardzo malym ogniu, caly czas mieszajac. W czasie smazenia dodawac stopniowo bakalie i zapachy. Mak dobrze odparowac - masa musi byc gesta.
3) Przygotowac krem maslano-budyniowy. Utrzec mikserem recznym maslo z cukrem i zoltkiem, stopniowo dodawac budyn, ciagle ucierajac, az do uzyskania puszystej masy (nie zuzywam calego budyniu), dodac alkohol, dokladnie zmiksowac.
4) Upieczony i przestudzony biszkopt (jest niezbyt wysoki) przeciac na pol (najlepiej przy pomocy mocnej nitki czy zylki wedkarskiej). Kazdy z blatow nasaczyc ponczem z herbaty, reszte wypic.
5) Pierwszy blat posmarowac dosc cienko galeretka i kremem, wylozyc nan mase makowa, przykryc drugim blatem. Wierzch i boki ciasta posmarowac hojnie kremem, opudrowac maczka herbatnikowo-orzechowa i wstawic na jakis czas do lodowki, by krem troche stwardnial.
6) W miedzyczasie odpakowac gotowy marcepan i dobrze go wygniesc, by stal sie plastyczny jak plastelina. 3/4 marcepana rozwalkowac (podsypujac w razie potrzeby cukrem pudrem) na dosc cienkie (3mm) kolo o srednicy ok.35 cm.
7) Schlodzony tort posmarowac galaretka porzeczkowa (raz o tym zapomnialam, a marcepan i tak sie przylepil) z wierzchu i po bokach, ostroznie okryc plackiem marcepanowym, dokladnie oblepic wierzch i boki, wygladzic wszelkie faldki.
8) Z reszty marcepana przygotowac dekoracje, zagniatajac je z barwnikami spozywczymi w potrzebnych kolorach. Lepi sie jak plastelina i mozna zen wykonac zarowno dekoracje plaskie, jak i trojwymiarowe: balwanki, Mikolaje, paczki z prezentami, renifery, aniolki, a nawet i cala szopke. Sama ograniczam sie tu do dekoracji najprostszej (sami dorosli), tj. do ciemnozielonych lisci ostrokrzewu z czerwonymi jagodami; lukrowym pisakiem tworze takze okolicznosciowy napis. Dekoracje przyklejamy odrobina lukru bialkowego (bialko utarte z cukrem pudrem). Udekorowane ciasto, przelozone na patere, opasuje wstazka w krate, zwienczona imponujaca kokarda.
Z zewnatrz wyglada to jak klasyczny brytyjski Christmas Cake, ale w srodku jest bardzo makowy, aromatyczny torcik.
Wynalazek robi zreszta furore u obu naszych nacji. Przygotowanie tego ciasta - rzecz jasna - mozna rozlozyc na pare dni: jednego dnia upiec biszkopt, drugiego przygotowac mak i krem, trzeciego zlozyc wszystko do kupy i udekorowac.