Sposób przygotowania:
Zakręcony makowiec
Biszkopt: Składniki na biszkopt podzielić na pół i zrobić biszkopt na dwóch blaszkach. Przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia wszystko wymieszać i odstawić na kilka chwil na bok. Do jajek dodać cukier i zmiksować go do otrzymania puszystości.Partiami dodawać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć delikatnie biszkopt z piekarnika i przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon i zostawić do ostygnięcia. Następnie każdą roladę pokroić na 4 paski. Masa: Do miski przełożyć masę makową. Dodać otartą skórkę z pomarańczy. Orzechy drobno posiekać i przełożyć do masy makowej razem z mieszanka kandyzowanych skórek. Wymieszać. Wykonanie: Na paterze ułożyć pierwszy tortowy wafel. Posmarować go dżemem. Pierwszy pasek biszkopta nasączyć nalewką i nałożyć około 2-3 łyżki masy makowej i ściśle zrolować. Ułożyć na waflu. Kolejny pasek biszkopta nasączyć i posmarować masą i owinąć wokół pierwszego zrolowanego paska. Czynność powtarzać do momentu zużycia całego biszkopta. Zapiąć obręcz od tortownicy. Drugi wafel także posmarować i nałożyć na wierzch ( oczywiście dżemem do spodu). Wstawić do lodówki na cała noc. Kolejnego dnia ubić kremówkę na sztywno i udekorować nią makowiec, smacznego!