monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Zakręcony makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To moje pierwsze takie ciasto więc nie jest do końca idealne ale mam nadzieję,że kolejne będzie ładniejsze ale smak super, zapraszam:)

Zakręcony makowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakręcony makowiec

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajka
  • 6 łyżek maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 wafle tortowe
  • 1/3 słoika dżemu truskawkowego
  • ½ szklanki nalewki winogronowej
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Zakręcony makowiec
Biszkopt: Składniki na biszkopt podzielić na pół i zrobić biszkopt na dwóch blaszkach. Przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia wszystko wymieszać i odstawić na kilka chwil na bok. Do jajek dodać cukier i zmiksować go do otrzymania puszystości.Partiami dodawać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć delikatnie biszkopt z piekarnika i przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon i zostawić do ostygnięcia. Następnie każdą roladę pokroić na 4 paski. Masa: Do miski przełożyć masę makową. Dodać otartą skórkę z pomarańczy. Orzechy drobno posiekać i przełożyć do masy makowej razem z mieszanka kandyzowanych skórek. Wymieszać. Wykonanie: Na paterze ułożyć pierwszy tortowy wafel. Posmarować go dżemem. Pierwszy pasek biszkopta nasączyć nalewką i nałożyć około 2-3 łyżki masy makowej i ściśle zrolować. Ułożyć na waflu. Kolejny pasek biszkopta nasączyć i posmarować masą i owinąć wokół pierwszego zrolowanego paska. Czynność powtarzać do momentu zużycia całego biszkopta. Zapiąć obręcz od tortownicy. Drugi wafel także posmarować i nałożyć na wierzch ( oczywiście dżemem do spodu). Wstawić do lodówki na cała noc. Kolejnego dnia ubić kremówkę na sztywno i udekorować nią makowiec, smacznego!
Zakręcony makowiec
mase makową wymieszać z orzechami i skórkami
Zakręcony makowiec
biszkopt nasączyć nalewka i posmarować masą makową
Zakręcony makowiec
ułożyć pierwszą rolkę na waflu tortowym
Zakręcony makowiec
resztę pasków biszkopta ułożyć wokół pierwszej rolki