otylia-sieczka

otylia-sieczka

Kucharz
[Przepisów: 16]

Makowiec krucho-drożdżowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makowiec, który zawsze się uda.

Makowiec krucho-drożdżowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makowiec krucho-drożdżowy

 

 

 

  • Masa makowa:

 

Sposób przygotowania:

Makowiec krucho-drożdżowy
Margarynę, mleko, drożdże i jajka dobrze razem wymieszać. Następnie dodać mąkę i zarobić ciasto. Odstawić do lodówki na 2 godziny Mak sparzyć i odstawić. Odcedzić i 2 razy zemleć w maszynce. W rondelku rozpuścić miód i masło i dodać mak. Chwilkę podgrzewać.Dodać bakalie i cukier. Odstawić do przestygnięcia. Z ciasta rozwałkować prostokąt o grubości ok 1 cm nałożyć mak i zrolować roladę. Uformowany makowiec zawinąć w papier i odtawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku przez ok 40 min w 180 C
Makowiec krucho-drożdżowy
Etap 1
Makowiec krucho-drożdżowy
Etap 2