Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Makowiec na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybki w wykonaniu makowiec z wykorzystaniem gotowej masy makowej na święta i nie tylko. Dodane bakalie podkreślają smak.

Makowiec na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec na kruchym cieście

 

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym cieście
Z podanych składników na ciasto zagnieść szybko ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Oddzielić białka jajek od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Dodawać stopniowo masę makową i kaszę mannę cały czas miksując. Na koniec dodać bakalie i wymieszać Zostawić około 1/5 ciasta w lodówce, a pozostałą częścią wylepić dno i boki tortownicy - użyłam takiej o średnicy 26 cm. Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową. Z pozostałego ciasta wykroić przy pomocy foremki wzorki i nałożyć na masę makową Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut
Makowiec na kruchym cieście
Ciasto zagnieść i włożyć na około godzinę do lodówki
Makowiec na kruchym cieście
Z 4/5 ciasta wykleić dno i boki tortownicy, ponakluwać
Makowiec na kruchym cieście
Jajka ubić z cukrem, a następnie stopniowo dodać masę makową
Makowiec na kruchym cieście
Z pozostałej 1/5 ciasta wykroić przy pomocy foremek wzorki i nałożyć na masę makową