Patka2605

Patka2605

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Makowiec nie garowany,topiony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Należy przygotować stolnicę oraz pergamin.

Makowiec nie garowany,topiony

Składniki:

Makowiec nie garowany,topiony

 

  • 1 kg mąki
  • 2 kostki margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 10 dag drożdży
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • Masa:
  • 2 puszki masy makowej
  • 1 skórka kolorowa
  • 7 sztuk orzechów włoskich
  • 1 paczka rodzynek
  • 1 aromat migdałowy
  • powidła porzeczkowe
  • 6 jaj
  • 1 kostka masła

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec nie garowany,topiony
Należy zrobić rozczyn z drożdży i cukru pudru.Następnie mąkę posiekać z margaryną,potem dodać płynny rozczyn,dalej żółtka,śmietanę.Rękoma utaczamy kulę ,którą zanurzamy w zimnej wodzie.Gdy kula wypłynie i zacznie pękać należy ją wyjąć i odsączyć.Rozwałkować placki wielkości dużej brytfanny i zawinąć je z makiem,całość zawinąć dokładnie w papier i ponakłuwać.Gdy wyrośnie piec 1 godzinę w 180 stopniach.