dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Makowiec w orzechach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo prosta i smaczna strucla makowa gdzie wykorzystujemy gotowy mak z puszki

Makowiec w orzechach

Składniki:

Makowiec w orzechach

 

Sposób przygotowania:

Makowiec w orzechach
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę delikatnie mieszając. Na blaszce z pergaminem rozsmarowujemy ciasto na grubość 0,5 cm. pieczemy 10 min w 180st, tak aby było jasne. W tym czasie odcedzamy masę makową. W mikserze ucieramy masło wraz z cukrem. Dokładamy ziarna wanilii a następnie dodajemy ser mascarpone mieszając delikatnie. Upieczone ciasto (ważne żeby było jeszcze ciepłe) smarujemy konfiturą na całej powierzchni. Następne 3/4 powierzchni ciasta smarujemy masą makową, zwijamy w baton o grubości ok 8 cm, teraz smarujemy go kremem i obtaczamy w posiekanych orzechach. Schładzamy. Można podawać z sosem wiśniowym.