justyna748

justyna748

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Makowiec z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto na świąteczny stół.

Makowiec z bakaliami

Składniki:

Makowiec z bakaliami

 

  • 1,5 szkl. maku
  • duże jabłko
  • 4 jajka
  • 1/2 do 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 2 garście bakalii: migdały, rodzynki, orzechy, morele
  • aromat pomarańczowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Makowiec z bakaliami
Suchy mak zmielić w elektrycznym młynku do kawy. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Do maślanej masy dodać suchą kaszę manną, zmielony mak, utarte jabłko, aromat pomarańczowy, bakalie (orzechy, migdały i morele posiekać). Dobrze wymieszać. Dodać proszek do pieczenia i pianę z białek, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Natłuścić podłużna blaszkę i wlać ciasto. Piec 45 minut w temp. 220 st.C. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć z foremki. Można polać lukrem lub polewą czekoladową i posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego!