gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Makowiec z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki makowiec na cieście biszkoptowym.

Makowiec z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec z bitą śmietaną

 

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 puszka masy makowej,
  • 400 ml śmietanki kremowej,
  • 2 opakowania zagestnika do śmietany,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej,
  • 4-5 łyżek mleka

 

Sposób przygotowania:

Makowiec z bitą śmietaną
Biszkopt: Białka należy oddzielić od żółtek i następnie ubijamy je. Do ubitej piany dodajemy żółtka, cukier i ponownie ubijamy. Do ubitej masy dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i masę wylewamy na wysmarowaną margaryną blachę. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwie części. Na pierwszą część wykładamy masę makową i rozsmarowujemy ją. Śmietankę ubijamy z dodatkiem zagęstnika i cukrem pudrem na sztywno. Ubitą śmietanę rozsmarowujemy na masie makowej. przykrywamy drugim biszkoptem. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka i polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki.
Makowiec z bitą śmietaną
Pieczemy biszkopt, studzimy i przekrawamy na dwie części.
Makowiec z bitą śmietaną
Na pierwszą część wykładamy masę makową i rozsmarowujemy ją.
Makowiec z bitą śmietaną
Śmietankę ubijamy z dodatkiem zagęstnika i cukrem pudrem na sztywno. Ubitą śmietanę rozsmarowujemy na masie makowej. przykrywamy drugim biszkoptem.
Makowiec z bitą śmietaną
W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka i polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.