Sposób przygotowania:
Makowiec z dużą ilością maku
Mak przepłucz zimną wodą na sicie. Zagotuj z 3 szklankami mleka, gotuj około 40 min.na małym ogniu, często mieszając. Ostudź, zmiel 3 razy.Rodzynki namocz w rumie lub sparz wrzątkiem i dodaj do masy. Orzechy posiekaj, dodaj skórki otarte z wyparzonych cytrusów, miód, cukier i cynamon oraz masło. Wymieszaj i odstaw. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem i połową szklanki mąki. Wymieszaj, przykryj i zostaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj żółtka, resztę mąki, wanilinowy cukier, szczyptę soli, spirytus i na koniec roztopione masło ale ostudzone. Wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepiące się. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto podziel na trzy części. Przygotuj papier do pieczenia, też 3 części wielkości blachy do pieczenia.Posmaruj je delikatnie olejem z jednej , nie święcącej się strony i rozwałkuj cienko, ale równo ciasto. Ubij pozostałe białka z szczyptą soli na sztywno, dodaj do masy z maku, wymieszaj i podziel na 3 części. Rozłóż na cieście i zwiń delikatnie rolady, po czym te rolady zwiń w papier do pieczenia, pozostawiając luz, aby ciasto miało jak wyrosnąć, ale nie pękać. Poczekaj jeszcze około 20 minut i piecz przez 30 minut w 190 °wszystkie 3 strudle zwinięte i poukładane obok siebie. Smacznego. Udekoruj jak lubisz.