sjoanna25

sjoanna25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

makowiec z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Inny niż wszystkie makowce bo z jabłkami:)

makowiec z jabłkami

Składniki:

makowiec z jabłkami

 

  • 40 dag maku
  • 7 jaj
  • 20 dag masła
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 40 dag cukru pudru
  • 1/2 kg jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie
  • zapach migdałowy

 

Sposób przygotowania:

makowiec z jabłkami
Mak sparzyć wrzątkiem w garnku i gotować około 5 minut. Odcedzić i wystudzić. Chłodny mak mielić w maszynce około 3 razy aż będzie bardzo miałki. Do miski sypiemy cukier, masło i żółtka i ucieramy. Do masy dodajemy mak i obrane i starte na tartce jarzynowej jabłka. Dokładnie mieszamy kolejno dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia, bakalie oraz aromat migdałowy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z 7 białek. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Pieczemy w piekarniku około 50 minut. Smacznego!