Sposób przygotowania:
Makowiec z jabłkami 10
1.Do garnka wlałam 250 gram mleka ( 1 szklanka) i wsypałam suchy zmielony mak oraz miód płynny. Mieszałam do napęcznienia maku - koło 8 minut 2.Zmiksowałam jaja z cukrem i cukrem waniliowym . Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i ostudzony mak z olejkiem migdałowym . 3.Miksowałam, dodałam rozpuszczoną margarynę ,żurawinę orzechy laskowe , migdały płatki oraz morwę białą suszoną ( wcześniej pocięłam ją na połówki ) zamieszałam składniki łyżką. 4.Na końcu dodałam jabłka starte na tarce na grubych oczkach .Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 1 godzinę w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta polewamy je czekoladą mleczną na niej robimy napis Dla Mamy listkami zielonymi płatkami dekorujemy ciasto na nie kładziemy na około jagody goji w czarnej czekoladzie .Posypką posypujemy boki ciasta . Gotowe smacznego.Makowiec jest pyszny, wilgotny z delikatnym aromatem jabłka i bakali o różnych smakach