lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Makowiec z jabłkami 10

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto inne niż wszystkie bardzo smaczne

Makowiec z jabłkami 10 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makowiec z jabłkami 10

 

  • 200 g maku mielonego

 

 

 

 

  • 2 szklanki cukru

 

  • 2 łyżki miodu płynnego

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1 olejek migdałowy

 

 

 

  • 1 łyżeczka cukier waniliowy z prawdziwa wanilią

 

 

 

 

  • 50 g morwa biała suszona

 

  • Jagody goi w czarnej czekoladzie

Sposób przygotowania:

Makowiec z jabłkami 10
1.Do garnka wlałam 250 gram mleka ( 1 szklanka) i wsypałam suchy zmielony mak oraz miód płynny. Mieszałam do napęcznienia maku - koło 8 minut 2.Zmiksowałam jaja z cukrem i cukrem waniliowym . Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i ostudzony mak z olejkiem migdałowym . 3.Miksowałam, dodałam rozpuszczoną margarynę ,żurawinę orzechy laskowe , migdały płatki oraz morwę białą suszoną ( wcześniej pocięłam ją na połówki ) zamieszałam składniki łyżką. 4.Na końcu dodałam jabłka starte na tarce na grubych oczkach .Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 1 godzinę w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta polewamy je czekoladą mleczną na niej robimy napis Dla Mamy listkami zielonymi płatkami dekorujemy ciasto na nie kładziemy na około jagody goji w czarnej czekoladzie .Posypką posypujemy boki ciasta . Gotowe smacznego.Makowiec jest pyszny, wilgotny z delikatnym aromatem jabłka i bakali o różnych smakach
Makowiec z jabłkami 10
Kroi się lekko i smakuje wyśmienicie :)