celi1

celi1

Szef Kuchni
[Przepisów: 88]

Makowiec z kruszonką.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zawsze się udaje .................

Makowiec z kruszonką.

Składniki:

Makowiec z kruszonką.

 

  • 1 opk drożdży suchych
  • pół kilo mąki
  • 2/3 szkl mleka
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionej margaryny
  • gotowa masa makowa w puszce
  • mąki,2 łyżki gęstej śmietany, łyżeczka proszku, 3 łyżeczki cukru wan., pół szkl cukru,50 g margaryny

 

Sposób przygotowania:

Makowiec z kruszonką.
Drożdże mieszamy z mąką, cukrem, wlewamy ciepłe mleko i ubite jajka, wyrabiamy ciasto i wlewamy roztopioną margarynę. Jeśli ciasto się klei to dodajemy trochę mąki. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce by wyrosło. Gdy wyrośnie połowę ciasta lekko wałkujemy i umieszczamy w kwadratowej blasze. Nakładamy na nie masę makową i wałkujemy pozostałą część i nakładamy ją na masę. Ciasto na blasze też odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy kruszonkę i nakładamy ją na wierzch ciasta. Pieczemy ciast w temp 180 stopni przez około 30-40 minut.