Sposób przygotowania:
Strucla z makiem i owocami
Mąkę przesiać do miski i wkroić do niej zimne masło. Drożdże wymieszać z cukrem i mieszać je do uzyskania płynnej konsystencji. Białka oddzielić od żółtek. Do mąki wlać drożdże, dodać żółtka i jogurt i wyrobić gładkie ciasto. Jabłko i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Masę makową wyłożyć do miski lub garnka, dodać starte owoce i rodzynki i wymieszać masę. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na podłużne placki o długości blaszki z wyposażenia kuchenki.
Dwa białka rozbełtać i posmarować nimi placki ( dwa białka można zamrozić ). Na placki rozłożyć po połowie masy i rozsmarować ją po cieście. Następnie ciasto z masą zwinąć w rolady i zawinąć każdą w papier do pieczenia. Jeśli chcemy uniknąć popękania zawinąć ciaśniej.
Strucle piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu strucli wystudzić je. Cukier puder, glukozę i sok wymieszać i tak przygotowanym lukrem polać makowce. Na koniec posypać je posypką.
Masę makową wyłożyć do miski lub garnka, dodać starte owoce i rodzynki i wymieszać masę. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na podłużne placki o długości blaszki z wyposażenia kuchenki.
Dwa białka rozbełtać i posmarować nimi placki ( dwa białka można zamrozić ). Na placki rozłożyć po połowie masy i rozsmarować ją po cieście. Następnie ciasto z masą zwinąć w rolady i zawinąć każdą w papier do pieczenia. Jeśli chcemy uniknąć popękania zawinąć ciaśniej.
Strucle piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu strucli wystudzić je. Cukier puder, glukozę i sok wymieszać i tak przygotowanym lukrem polać makowce. Na koniec posypać je posypką.
gusia1000
edytaha
zewa
Edytko zapraszam, zrobiłam dwie strucle więc dla każdego starczy. A owoce sprawiają, że strucla jest bardziej wilgotna i mi taka bardziej smakuje.
monikaT83
zewa
Na święta dojdę do perfekcji w pieczeniu strucli, hi, hi.