Sposób przygotowania:
Makowiec z wiśniamiPrzygotowanie makowca

Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Ciasto piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę.
Przygotowanie wiśni

Wiśnie razem z syropem przelewam do garnka. Wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Wyłożenie wiśni na ciasto

Tężejące wiśnie z galaretką wykładam na wierzch przestudzonego makowca. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
skuter5