Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Książka Kucharska: Makowiec na 18 sposobów

Makowiec z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makowiec z wiśniami- ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszy każde podniebienie. Warto je przygotować.

Makowiec z wiśniami

Składniki:

Makowiec z wiśniami

Ciasto kruche

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 50g masła,
  • 50g margaryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1,5 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Dodatkowo

  • 1 puszka masy makowej,
  • 1 słoik wiśni drylowanych w syropie,
  • 250 ml wody,
  • 3 opakowania galaretki wiśniowej.

Sposób przygotowania:

Makowiec z wiśniami

Przygotowanie makowca

Makowiec z wiśniami
Przygotowuję ciasto kruche, wykładam na nie masę makową.

Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Ciasto piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę.

Przygotowanie wiśni

Makowiec z wiśniami
Wiśnie z syropem i wodą podgrzewam. Dodaję galaretki. Mieszam.

Wiśnie razem z syropem przelewam do garnka. Wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia.

Wyłożenie wiśni na ciasto

Makowiec z wiśniami
Tężejące wiśnie z galaretką wykładam na ciasto.

Tężejące wiśnie z galaretką wykładam na wierzch przestudzonego makowca. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.