magi18

magi18

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Makownik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny makowiec. Gorąco polecam

Makownik

Składniki:

Makownik

 

 

  • Mak na makownik:
  • 75 dag maku
  • 1 łyżka masła
  • 5 jajek
  • 35 dag cukru
  • zapach migdałowy lub cytrynowy albo waniliowy

Sposób przygotowania:

Makownik
Ciasto:
Żółtka, cukier, masło dobrze utrzeć, dodać drożdże, mleko lub śmietanę, zapach, mąkę ile wejdzie. Ciasto ma być zupełnie wolne, zostawić do wyrośnięcia Po wyrośnięciu cienko rozwałkować, dać mak gotowany i zmielony i zwijać w rulonik. Piec w piekarniku ok 30 minut.

Mak na makownik:
Mak sparzyć wrzącą wodą lub mlekiem i ma stać dosyć długo, odcedzić, dobrze przemielić przez maszynkę, dać masło roztopione, jajka, cukier, zapach. Razem dobrze wymieszać i smarować ciasto.