Sposób przygotowania:
Makownik
Ciasto:
Żółtka, cukier, masło dobrze utrzeć, dodać drożdże, mleko lub śmietanę, zapach, mąkę ile wejdzie. Ciasto ma być zupełnie wolne, zostawić do wyrośnięcia Po wyrośnięciu cienko rozwałkować, dać mak gotowany i zmielony i zwijać w rulonik. Piec w piekarniku ok 30 minut.
Mak na makownik:
Mak sparzyć wrzącą wodą lub mlekiem i ma stać dosyć długo, odcedzić, dobrze przemielić przez maszynkę, dać masło roztopione, jajka, cukier, zapach. Razem dobrze wymieszać i smarować ciasto.
Żółtka, cukier, masło dobrze utrzeć, dodać drożdże, mleko lub śmietanę, zapach, mąkę ile wejdzie. Ciasto ma być zupełnie wolne, zostawić do wyrośnięcia Po wyrośnięciu cienko rozwałkować, dać mak gotowany i zmielony i zwijać w rulonik. Piec w piekarniku ok 30 minut.
Mak na makownik:
Mak sparzyć wrzącą wodą lub mlekiem i ma stać dosyć długo, odcedzić, dobrze przemielić przez maszynkę, dać masło roztopione, jajka, cukier, zapach. Razem dobrze wymieszać i smarować ciasto.
edytaha
magi18
Mąki tyle, aby ciasto było jak na pierogi. O ile robiła pani kiedyś pierogi. Bez urazy, oczywiście.
Kwaterka to jest 1/4 litra lub 1/16 garnca. Poza tym każda babcia o tym wie, ile to jest kwaterka. Dawniej była bardzo popularna.
Wprawdzie jestem młoda, ale takie pojęcia znam od dziecka. A jakbym nie znała niektórych miar, to zawszę służy radą mi wujek Google :)