alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Makowo-migdałowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mocne ciasto makowe z aromatem migdałów

Makowo-migdałowe ciasto

Składniki:

Makowo-migdałowe ciasto

 

  • 50 dag maku
  • 5 jajek
  • pół szklanki miodu
  • 3 jabłka
  • pół kostki masła
  • 3 kieliszki likieru migdałowego
  • 10 dag migdałów
  • olejek migdałowy
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów

Sposób przygotowania:

Makowo-migdałowe ciasto
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć. Mak zalać wodą. Odstawić na noc. Odsączyć. Dwukrotnie zmielić. Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania, wlewać po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać z makiem. Nie przerywając ucierania, dodawać resztę składników. Z białek ubić pianę. Ostrożnie połączyć z masą makową. Rodzynki sparzyć i odsączyć. Wsypać bakalie. Wypełnić natłuszczoną blaszkę. Piec w temp. 175 st. C przez 50 minut.