mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Makowo serowy od Hamrocyka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

sernik z makiem to najlepszy duet

Makowo serowy od Hamrocyka

Składniki:

Makowo serowy od Hamrocyka

 

  • 250 gram mąka,
  • 1/2 szt. margaryna,
  • 70 gram cukier,
  • 2 szt. żółtka,
  • 3 łyżki śmietana,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • 300 gram mak,
  • 250 gram cukier puder,
  • 125 gram masło,
  • 3 szt. jajka,
  • olejek migdałowy do ciast i deserów,
  • 1 łyżka proszek do pieczenia,
  • 1 kg ser twarogowy,
  • 100 gram rodzynki,
  • 400 gram cukier puder,
  • 5 szt. jajka,
  • 150 gram masło,
  • 2 szt. budyń śmietankowy,
  • 2 łyżki proszek do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Makowo serowy od Hamrocyka
Mąkę i margarynę posiekać nożem , dodać cukier , śmietanę , żółtka , proszek do pieczenia i cukier waniliowy .Dobrze wyrobić rozwałkować i przenieść na wysmarowaną formę tłuszczem a najlepiej wyłożoną papierem.Masło utrzeć z żółtkami i cukrem , następnie dodać olejek i proszek do pieczenia , na końcu białka ubite na sztywno z szczyptą soli .Mak rozsmarować na cieście. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem , następnie dodać olejek i proszek do pieczenia oraz mak zmielić dwukrotnie na końcu dodać białka ubite na sztywno z szczyptą soli .Mak rozsmarować na cieście.Ser zmielić trzykrotnie lub użyć gotowego do wypieków. Rodzynki sparzyć gorącą wodą i oprószyć mąką . Masło utrzeć z żółtkami osobno białka ubić na sztywno ale dodać na sam koniec . Do masła dodawać małymi partiami ser następnie budynie i proszek później rodzynki i białka wymieszać łyżką ,nałożyć na mak