Sposób przygotowania:
Makowo serowy od Hamrocyka
Mąkę i margarynę posiekać nożem , dodać cukier , śmietanę , żółtka , proszek do pieczenia i cukier waniliowy .Dobrze wyrobić rozwałkować i przenieść na wysmarowaną formę tłuszczem a najlepiej wyłożoną papierem.Masło utrzeć z żółtkami i cukrem , następnie dodać olejek i proszek do pieczenia , na końcu białka ubite na sztywno z szczyptą soli .Mak rozsmarować na cieście. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem , następnie dodać olejek i proszek do pieczenia oraz mak zmielić dwukrotnie na końcu dodać białka ubite na sztywno z szczyptą soli .Mak rozsmarować na cieście.Ser zmielić trzykrotnie lub użyć gotowego do wypieków. Rodzynki sparzyć gorącą wodą i oprószyć mąką . Masło utrzeć z żółtkami osobno białka ubić na sztywno ale dodać na sam koniec . Do masła dodawać małymi partiami ser następnie budynie i proszek później rodzynki i białka wymieszać łyżką ,nałożyć na mak
marietta
mariel78