jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 467]

Makrela grillowana z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makrela grillowana przygotowana własnoręcznie w domu na patelni grillowej bez konserwantów. Przygotowałam ją pierwszy raz, wyszła bardzo dobra i nie była sucha.

Makrela grillowana z czosnkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Makrela grillowana z czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Makrela grillowana z czosnkiem
Makrelę świeżą opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie ponacinać w kilku miejscach i powtykać obrane plasterki czosnku. Przyprawić rozmarynem suszonym lub poukładać do środka i w nacięcia świeże gałązki. Posypać solą obficie do smaku i pieprzem cayenne. Odłożyć do lodówki na parę godzin lub na noc, wyjąć po tym czasie i włożyć na rozgrzaną patelnię grillową posmarowaną olejem rzepakowym.

Grillować około 5 minut z każdej strony, pod koniec grillowania skropić sokiem z cytryny. Skropić cytryną także na talerzu.
Makrela grillowana z czosnkiem
Makrelę świeżą opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym ,ponacinać i włożyć pokrojone plasterki czosnku
Makrela grillowana z czosnkiem
Posypać pieprzem cayenne,solą i rozmarynem
Makrela grillowana z czosnkiem
skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na noc
Makrela grillowana z czosnkiem
Wyjąć i włożyć na rozgrzaną patelnię grillową
Makrela grillowana z czosnkiem
Grillować około 5 minut z jednej i 5 minut z drugiej strony