SUPERPRZEPIS

Makrela pieczona na dyni i papryce

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Makrela pieczona na dyni i papryce Więcej zdjęć (5)

Makrela upieczona i podana na kaszy z dynią i papryką jest zdrowym, pysznym, choć nie standardowym daniem. Można podac ją na obiad lub kolację.

Składniki:

Makrela pieczona na dyni i papryce

 

Sposób przygotowania:

Makrela pieczona na dyni i papryce
Czyścimy i filetujemy makrele. Filety z makreli oprószamy solą, pieprzem białym i mąką. Smażymy filety na oleju. Obieramy cebulę, dynię i paprykę.Kroimy warzywa w kostkę. Szklimy cebulę na maśle, dodajemy paprykę a po chwili pokrojoną dynię. Dusimy warzywa z dodatkiem suszonego estragonu, soli i pieprzu, podlewając odrobiną wody. Pod koniec duszenia dodajemy ryby by je podgrzać w warzywach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Zdejmujemy ryby z warzyw, dodajemy kaszę. Mieszamy. Po 5 minutach wykładamy warzywa z kaszą na talerze, układamy na nich filety. Dekorujemy porcje kwiatami kopru.
Makrela pieczona na dyni i papryce
Czyścimy i filetujemy makrele. Filety z makreli oprószamy solą, pieprzem białym i mąką.
Makrela pieczona na dyni i papryce
Smażymy filety makreli na oleju na złoty kolor.
Makrela pieczona na dyni i papryce
Obieramy cebulę, dynię i paprykę.Kroimy warzywa w kostkę. Szklimy cebulę na maśle
Makrela pieczona na dyni i papryce
Pod koniec duszenia dodajemy ryby by je podgrzać w warzywach. Skrapiamy sokiem z cytryny.